Wanneer uitgerekend?

1e dag van je laatste menstruatie:
    bereken

Bevalling

Een bevalling is voor veel vrouwen een van de meest bijzondere gebeurtenissen in haar leven. Maar ook als partner is het meemaken van een bevalling heel indrukwekkend. Niemand weet vooraf hoe een bevalling gaat verlopen en dat maakt het voor velen ook een erg spannende gebeurtenis.

Tijdens de zwangerschap willen wij jullie zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op de bevalling en zullen onze informatie afstemmen op jullie behoeften. Er zijn namelijk vrouwen die graag alle mogelijk scenario’s willen weten, maar het kan ook zijn dat je het liever over je heen laat komen. Wel denken we dat het goed is dat iedereen een basiskennis heeft over het verloop van een normale bevalling. Onze ervaring is namelijk dat las vrouwen (en partner) te weinig weten van een bevalling zij erdoor overdonderd kunnen worden en het een onplezierige herinnering kan worden. Dit is iets dat wij willen proberen te voorkomen. Wij streven ernaar jullie bevalling zo te laten verlopen dat jullie kunnen terugkijken op een mooie ervaring.

Wanneer mag je bevallen?

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Dat is 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Als je geen medische indicatie hebt, mag je zelf kiezen waar je wilt gaan bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. In beide gevallen zullen wij de bevalling begeleiden en daarbij is een kraamverzorgster aanwezig om te assisteren. Als je kiest voor een poliklinische bevalling dan kan de kraamverzorgster na de bevalling met jullie mee naar huis gaan om jullie direct op weg te helpen. Als je poliklinisch wil bevallen adviseren we om van tevoren even contact op te nemen met je ziektekostenverzekering, aangezien de meeste verzekeraars een eigen bijdrage rekenen.

Beval je voor de 37 weken dan noemen we dat een premature bevalling. Je bevalt dan dus te vroeg. Een bevalling voor 37 weken zwangerschap zal altijd worden begeleid door de gynaecoloog, omdat de baby extra in de gaten moet worden gehouden tijdens de bevalling. Ook zal de baby na de bevalling ook extra zorg nodig hebben.

Als je op je uitgerekende datum nog niet bevallen bent zullen wij samen met jullie bespreken wanneer de bevalling zal worden ingeleid. We weten dat de meeste bevallingen spontaan op gang komen binnen 2 weken na de uitgerekende datum. Maar bij een deel van de vrouwen komt de bevalling niet spontaan op gang en zal de bevalling moeten worden opgewekt, we noemen dit een inleiding van de bevalling. Niet iedereen wordt bij dezelfde termijn ingeleid, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de hoeveelheid vruchtwater, jouw gezondheid en wat jullie wensen zijn. Wij zullen samen met jullie alles doornemen en dan samen besluiten wat de beste termijn is om te worden ingeleid. Een inleiding wordt door een gynaecoloog gegeleid in het ziekenhuis. Wij zullen je daarom overdragen als een inleiding noodzakelijk is.

Voor de thuisbevalling moet je ervoor zorgen dat:

  • Er een kraampakket in huis is (dit wordt door de meeste verzekeraars verzorgd m.u.v. het basispakket)
  • Het bed op werkhoogte (minimal 80 cm) staat d.m.v. bedverhogers
  • De kamer goed verwarmd is
  • Er 2 warme kruiken met kleertjes en hydrofiele luiers erom in de wieg liggen
  • Er 2 emmers met vuilniszakken onder het bed staan
  • Er een ondersteek in huis is
  • Je huisnummer duidelijk zichtbaar is en verlicht

Het is verstandig dat als je besloten hebt om poliklinisch te bevallen, dat je toch alles klaar hebt voor een eventuele thuisbevalling. Soms gaat een bevalling overwacht snel en dan is het fijn dat alles thuis ook klaar staat.

Verloskundigenpraktijk Enschede
Bleekhofstraat 3517543 EH Enschede