Voor spoed bel direct: 053 4762122 #2

Een bijzondere gebeurtenis

Een bevalling is voor veel vrouwen een van de meest bijzondere gebeurtenissen in haar leven. Maar ook als partner is het meemaken van een bevalling heel indrukwekkend. Niemand weet vooraf hoe een bevalling gaat verlopen en dat maakt het voor velen ook een erg spannende gebeurtenis.

 

Wanneer ga je bevallen?

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Dat is 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Als je geen medische indicatie hebt, mag je zelf kiezen waar je wilt gaan bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. In beide gevallen zullen wij de bevalling begeleiden en daarbij is een kraamverzorgster aanwezig om te assisteren. Als je kiest voor een poliklinische bevalling dan kan de kraamverzorgster na de bevalling met jullie mee naar huis gaan om jullie direct op weg te helpen. Als je poliklinisch wil bevallen adviseren we om van tevoren even contact op te nemen met je ziektekostenverzekering, aangezien de meeste verzekeraars een eigen bijdrage rekenen.

Beval je voor de 37 weken dan noemen we dat een premature bevalling. Je bevalt dan dus te vroeg. Een bevalling voor 37 weken zwangerschap zal altijd worden begeleid door de gynaecoloog, omdat de baby extra in de gaten moet worden gehouden tijdens de bevalling. Ook zal de baby na de bevalling extra zorg nodig hebben.

 

Direct contact

Bereid je goed voor met je eigen geboortewensen!

Tijdens de zwangerschap willen wij jullie zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op de bevalling en zullen onze informatie afstemmen op jullie behoeften. Er zijn namelijk vrouwen die graag alle mogelijk scenario’s willen weten, maar het kan ook zijn dat je het liever over je heen laat komen. Wel denken we dat het goed is dat iedereen een basiskennis heeft over het verloop van een normale bevalling. Onze ervaring is namelijk dat als vrouwen (en partner) te weinig weten van een bevalling zij erdoor overdonderd kunnen worden en het een onplezierige herinnering kan worden. Dit is iets dat wij willen proberen te voorkomen. Wij streven ernaar jullie bevalling zo te laten verlopen dat jullie kunnen terugkijken op een mooie ervaring.

Bij goede voorbereiding hoort ook het omschrijven van je geboortewensen. In jouw zwangerschapsdossier zit informatie over je geboortewensen. Ook kun je deze wensen zelf invullen op het daarvoor bestemde formulier Door jouw geboortewensen laat je zien wat voor jou belangrijk is. We proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

 

Verloop van de bevalling

Het eerste deel van de bevalling wordt de ontsluiting genoemd. In deze periode verstrijkt de baarmoedermond en gaat deze open. Dit gebeurt allemaal onder invloed van weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder.

In het begin van de bevalling kunnen de weeën nog wat onregelmatig zijn. Je vraagt je soms af of dit dan ook het begin is. Vaak is het dan prettig om in deze periode je aandacht nog niet teveel op de weeën te richten. Probeer wat dingen te blijven doen, zodat je nog een beetje afgeleid wordt. Als je merkt dat dat niet meer mogelijk is, kun je je meer gaan richten op ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Dit is dan meestal ook de tijd om eens op de klok te gaan kijken om te zien of je ons al moet bellen (zie: ‘wanneer te bellen’).

Meer over het verloop

Bevallen en pijn(bestrijding)

Bevallen doet (meestal) pijn. Sorry, leuker kunnen we het niet maken. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën – samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent – als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt.

Meer over pijnbestrijding