Wanneer uitgerekend?

1e dag van je laatste menstruatie:
    bereken

Kinderwens

Spannend! Het moment dat je samen bedenkt dat je klaar bent voor een kindje. Of dat er een broertje of zusje kan komen. Een spannende tijd breekt aan. Waar moet je nu op letten?

Preconceptie consult

Het is mogelijk om bij ons een afspraak te maken voor een preconceptie consult. De kosten hiervoor worden vergoed door de zorgverzekering.

Roken en Alcohol

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig om te stoppen met roken. Dit geldt ook voor je partner. Door roken vermindert namelijk de spermakwaliteit.

Ook alcohol kun je beter laten staan. Veel mensen denken dat een enkel glas geen kwaad kan. Uit onderzoek is echter gebleken dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Een veilige ondergrens is dus niet te geven. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind.

Gezond eten

Het is verstandig om gezond te eten. Aangezien je niet precies weet of je misschien (heel pril) zwanger bent, kun je je maar het beste houden aan de regels voor zwangere vrouwen. Die zijn als volgt:

  • Geen rauw vlees (vlees goed doorbakken, het mag niet meer rood zijn). Ook geen filet americain of carpaccio.
  • Geen rauwe melk of kaas die van rauwe melk is gemaakt (als er "au lait cru" op de verpakking staat bevat het rauwe melk)
  • Voorzichtig met vitamine A (dat zit in grote mate in orgaanproducten zoals lever).
  • Geen vacuüm verpakte vis.
  • Voorzichtig met het verschonen van de kattenbak of het werken in de tuin. Beter helemaal niet doen of handschoenen dragen.

Deze regels zijn er om listeriose- en toxoplasmosebesmetting te voorkomen. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje. Als aanvulling is het goed om dagelijks foliumzuur te slikken. Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje bij je kindje. De aanbevolen hoeveelheid is 0,5 mg. Je kunt ook een vitaminepreparaat voor zwangere vrouwen kopen, dan zit de foliumzuur er al bij in. Wees verder wel voorzichtig met medicijnen. Een belangrijk deel van de ontwikkeling van je kindje vindt namelijk al plaats voordat je een positieve zwangerschapstest hebt.

Vruchtbaarheid

Meestal vindt 2 weken voor je menstruatie de eisprong plaats. Dan ben je dus vruchtbaar. Een eicel kan 12-48 uur bevrucht worden. Als je net bent gestopt met de pil, kan het zijn dat je cyclus nog wat onregelmatig is. Dat is heel normaal. Meestal treedt er na 3 cycli wel enige regelmaat op.

Als je een hele lange cyclus hebt (6 weken of langer) of een hele korte (3 weken of korter) is het verstandig met je huisarts contact op te nemen. Ook als jullie al langer dan een jaar proberen zwanger te worden zonder resultaat is het goed om langs je huisarts te gaan.

Om alles nog eens goed op een rijtje te zetten, raden we je aan om de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl in te vullen. Als hier bijzonderheden uitkomen, mag je ons altijd bellen of mailen.

Verloskundigenpraktijk Enschede
Bleekhofstraat 3517543 EH Enschede