Voor spoed bel direct: 053 4762122 #2

Het begint met een wens

Spannend! Het moment dat je samen bedenkt dat je klaar bent voor een kindje. Of dat er een broertje of zusje mag komen. Een spannende tijd breekt aan.

Het is mogelijk om bij ons een afspraak te maken voor een preconceptie consult. Onderstaand kun je al adviezen lezen. Zijn er echter specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Waar kun je op letten?

Preconceptie consult

Het is mogelijk om bij ons een afspraak te maken voor een preconceptie consult. Onderstaand kun je al adviezen lezen. Zijn er echter specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Roken en Alcohol

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden is het verstandig om te stoppen met roken. Dit geldt ook voor je partner. Door roken vermindert namelijk de kwaliteit van zaadcellen.

Ook alcohol kun je beter laten staan. Veel mensen denken dat een enkel glas geen kwaad kan. Uit onderzoek is echter gebleken dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Een veilige ondergrens is dus niet te geven. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap, vergroot dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind.

Gezond eten

Het is verstandig om gezond te eten. Aangezien je niet precies weet of je misschien (heel pril) zwanger bent, kun je je maar het beste houden aan de regels voor zwangere vrouwen. Die zijn als volgt:

  • Geen rauw vlees, ook geen filet americain of carpaccio. Vlees moet je goed doorbakken, het mag niet meer rood zijn.
  • Geen rauwe melk of kaas die van rauwe melk is gemaakt (als er “au lait cru” op de verpakking staat bevat het rauwe melk)
  • Voorzichtig met vitamine A (dat zit in grote mate in orgaanvlees zoals lever).
  • Geen vacuüm verpakte vis.
  • Voorzichtig met het verschonen van de kattenbak of het werken in de tuin. Draag handschoenen of vraagt iemand anders om dit te doen.

Deze regels zijn er om listeriose- en toxoplasmosebesmetting te voorkomen. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje.

Wil je meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap of twijfel je of je een bepaald product veilig kunt eten, download dan de Zwangerhap-app van het Voedingscentrum. De app staat vol informatie over zwangerschap en eten, en je kunt per product zoeken.

Medicijnen

Wees verder wel voorzichtig met medicijnen. Een belangrijk deel van de ontwikkeling van je kindje vindt namelijk al plaats voordat je een positieve zwangerschapstest hebt. Breng daarom je huisarts, behandeld arts en apotheek op de hoogte van je zwangerschap of zwangerschapswens.

Zwangerschapsvitamines

Als aanvulling is het goed om dagelijks foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je kindje. De aanbevolen hoeveelheid is 400 microgram per dag. Daarnaast adviseert het voedingscentrum om ook 10 microgram Vitamine D3 te slikken voor een goede groei van je kindje. Er zijn ook een multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen te koop, daar zit de juiste dosering foliumzuur al in.

Vruchtbaarheid

Meestal vindt 2 weken voor je menstruatie de eisprong (ovulatie) plaats. Dan ben je dus vruchtbaar. Een eicel kan na de eisprong in 12 tot 48 uur bevrucht worden. Als je net bent gestopt met de pil, kan het zijn dat je cyclus nog wat onregelmatig is. Dat is heel normaal. Meestal treedt er na 3 cycli wel enige regelmaat op.

Als je een hele lange cyclus hebt (6 weken of langer) of een hele korte (3 weken of korter) is het verstandig met je huisarts contact op te nemen. Ook als jullie al langer dan een jaar proberen zwanger te worden zonder resultaat is het goed om langs je huisarts te gaan. Om alles nog eens goed op een rijtje te zetten, raden we je aan om de vragenlijst op zwangerwijzer.nl in te vullen. Als hier bijzonderheden uitkomen, mag je ons altijd bellen of mailen.

Een gezonde leefstijl van jou en je partner draagt bij aan je vruchtbaarheid.