Wanneer uitgerekend?

1e dag van je laatste menstruatie:
    bereken

Kraambed

In de eerste week na de bevalling komen we nog 3 à 4 keer langs ter controle van moeder en kind. Daarnaast heb je een kraamverzorgster nodig. Zij helpt je met de dagelijkse verzorging.

Ook wanneer je zwangerschap en bevalling in het ziekenhuis door de verloskundige of gynaecoloog is begeleid, kan onze praktijk de nazorg verlenen. Je bent van harte welkom. De verloskundigen komen graag in het kraambed bij je thuis langs voor de controles van jou en je kindje. Je kunt je aanmelden via onze website of neem telefonisch contact met ons op. Het is handig om je aan te melden tussen 20 en 30 weken zwangerschap.

Na de 10de dag neemt de huisarts de zorg voor jou over en de wijkverpleegkundige de zorg voor de baby. De wijkverpleegkundige komt na het kraambed bij je langs om een afspraak te maken wanneer je voor het eerst naar het consultatiebureau gaat.

De hielprik en gehoorscreening van de baby worden tijdens de kraamtijd gedaan door de medewerkers van kraamzorg Naviva.

Het is erg belangrijk dat de baby binnen 3 werkdagen na de geboorte aangegeven wordt. Neem daarvoor een legitimatiebewijs mee en eventueel een trouwboekje of papieren dat de baby erkend is.

Verder moet jullie baby verzekerd worden voor ziektekosten. Dit moet op de polis van de meest verdienende ouder. Neem na de geboorte contact op met de verzekering.

Je hebt twee keuzes als het gaat om de voeding van je kindje: borstvoeding of flesvoeding.

Natuurlijk is het jullie keuze of je borst- of flesvoeding gaat geven. Wel vinden wij het van belang dat je je goed laat informeren over de keuze van voeding. Dit kan natuurlijk via het lezen van folders of boeken, informatieavonden en het internet. Hieronder staan voor- en nadelen van beide voedingen om jullie wat op weg te helpen.

Borstvoeding

 • In borstvoeding zitten antistoffen die de immuniteit van je baby verbeteren tegen bacteriën en allergieën.
 • De borstvoeding wordt afgestemd op de leeftijd van de baby, de samenstelling verandert steeds naarmate de baby ouder wordt.
 • Tijdens het voeden heb je lichamelijk contact wat het gevoel van intimiteit geeft.
 • Je hebt borstvoeding altijd bij je en het is op de goede temperatuur.
 • Borstgevoede kinderen hebben op latere leeftijd minder kans op het krijgen van een allergie, hart- en vaatziekten en suikerziekte.
 • Na de bevalling ben je door het geven van borstvoeding weer sneller op je oude gewicht.
 • Vrouwen die borstvoeding hebben gegeven, hebben minder kans op borstkanker op latere leeftijd
 • Spanning en stress kan het slagen van de borstvoeding in de weg staan

Kunstvoeding

 • Het is een goed alternatief voor borstvoeding
 • Je weet precies hoeveel de baby drinkt.
 • Kunstvoeding is minder goed afgestemd op de spijsvertering van de baby daarom kan hij/zij sneller last krijgen van verstopping
 • Kunstvoeding moet je altijd klaarmaken, opwarmen en de flessen en spenen moet je uitkoken.

Je kunt 6 weken na de bevalling nog een keer bij ons op nacontrole komen. Bijvoorbeeld ter controle van de hechtingen of voor bloedarmoede. Soms is het fijn om nog even na te praten met degene die je bevalling begeleid heeft. Onze assistentes bellen je om een afspraak met je te maken hiervoor.

Verloskundigenpraktijk Enschede
Bleekhofstraat 3517543 EH Enschede