Voor spoed bel direct: 053 4762122 #2

Spiraaltje plaatsen

In onze praktijk is het mogelijk om door de verloskundige een spiraal te laten plaatsen. Je hoeft nog geen cliënt bij ons te zijn om hiervoor een afspraak te maken. Ook als je nog geen kinderen hebt of eerder bij een andere verloskundige onder zorg bent geweest, is het mogelijk om bij ons een spiraal te laten plaatsen. Ook voor het verwijderen of wisselen van een spiraal kun je bij ons terecht.

Er kunnen verschillende soorten spiralen worden geplaatst. Er zijn spiralen met en zonder hormonen. Hieronder meer over de verschillen.

De keuze van de spiraal is afhankelijk van verschillende factoren. Je kunt hierover informatie krijgen van de verloskundige of je huisarts. Of kijk op anticonceptie.nl

Spiraaltje zonder hormonen

Spiralen zonder hormonen werken op basis van koper. Koper zorgt ervoor dat spermacellen verlamd worden. Bevruchting en innesteling van een eicel in de baarmoeder wordt voorkomen. In onze praktijk wordt de T safe koperspiraal geplaatst.

Spiraaltje met hormonen

Spiralen met hormonen geven heel geleidelijk lage dosis hormoon af. Hierdoor wordt baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd, terwijl baarmoederslijm juist dikker wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat een eicel en zaadcel met elkaar in contact komen. Bevruchting kan niet plaatsvinden.

Veelgestelde vragen

Hoe gaat het plaatsen van een spiraaltje

Voor het plaatsen van een spiraal maken we een afspraak tijdens een van onze spreekuren. Je kunt telefonisch hiervoor een afspraak maken.

Voorafgaande aan de gemaakte afspraak krijg je van ons een informatiepakket en een vragenlijst. De vragenlijst neem je ingevuld mee naar de afspraak en wordt voorafgaande aan de plaatsing door de verloskundige met je doorgenomen en aangevuld. De spiraal dien je zelf mee te nemen. Indien gewenst krijg je hiervoor een recept van ons of van je huisarts. Je kunt met het recept de spiraal afhalen bij de apotheek.

Wanneer kun je een spiraaltje plaatsen?

Het plaatsen van de spiraal kan zo’n 10 tot 12 weken na de bevalling. Ben je niet recent of nog nooit bevallen, dan wordt de spiraal het liefst geplaatst tijdens de menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond iets open staat.

Welke soorten spiraaltjes zijn er?

T-safe spiraal: dit is een hormoonvrije koperspiraal die 10 jaar lang betrouwbaar is. Deze spiraal kost € 69,00.

Mirena-spiraal: dit is een hormoonhoudende spiraal en is 5 jaar lang betrouwbaar. Deze spiraal is geschikt voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies. Doordat baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd, is het mogelijk dat na verloop van tijd menstruaties helemaal wegblijven. Ook bij overgangsklachten kan deze spiraal geschikt zijn. Deze spiraal kost € 150,00.

Kyleena-spiraal: ook dit is een hormoonhoudende spiraal die 5 jaar betrouwbaar is. Deze spiraal is wat kleiner dan de Mirena en bevat iets minder hormonen. De betrouwbaarheid is hetzelfde. Juist voor vrouwen die nog nooit bevallen zijn is dit een geschikte spiraal. De kans op tussentijds bloedverlies is iets groter dan bij de Mirena spiraal. De spiraal kost € 150,00.