Wellicht interessant voor je:

Wanneer uitgerekend?

1e dag van je laatste menstruatie:
    bereken

Zwangerschap

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Je kunt je telefonisch of via het inschrijfformulier aanmelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van je huisarts.

Vroege echo

Iedere zwangere wordt de mogelijkheid geboden voor een vroege echo rond 8 weken zwangerschap. Een vroege echo houdt in, dat wij kijken of de zwangerschap intact is. Bij 8 weken zwangerschap is er bij een intacte zwangerschap hartactie te zien. Daarom wordt er ook niet eerder de mogelijkheid tot een echo in onze praktijk aangeboden. Onze verloskundigen hebben met succes hun echodiplama behaald. Vroege echo’s worden dus gewoon in onze praktijk uitgevoerd. Vanwege de prilheid van de zwangerschap is het niet altijd mogelijk om uitwendig de echo te verrichten. Indien nodig vindt er een inwendige echo plaats.

Intake gesprek

Je wordt bij aanmelding uitgenodigd voor het intake gesprek. Tijdens deze afspraak nemen we uitgebreid de tijd om alles met je door te spreken. Je komt eerst bij onze assistente. Je gewicht en lengte worden gemeten, om zo het BMI te kunnen bepalen. Je bloeddruk wordt gemeten. Je krijgt informatie over de gang van zaken tijdens het spreekuur. Neem tijdens deze intake je verzekeringspas en identiteitsbewijs mee.

Bij iedere zwangere zal de verloskundige bloed laten afnemen. De formulieren hiervoor krijg je van de assistente. Het laboratorium onderzoekt het bloed op drie infectieziekten: hepatitis B, syfilis en hiv. Het laboratorium bepaalt ook de bloedgroepen ABO, Rhesus D, Rhesus c en onderzoekt of je antistoffen tegen bloedgroepen hebt.

Daarna wordt je gezien door een van onze verloskundigen. De verloskundige stelt vragen om een beeld te vormen van jouw gezondheid en die van je partner, de gezondheid van jullie families en je wensen omtrent de zwangerschap. Naar aanleiding daarvan zullen wij samen een zorgplan opstellen.

Verder zullen we je ook tips en adviezen geven over voeding in de zwangerschap en vertellen welke dingen je moet regelen en aanvragen. Tijdens deze intake krijg je ook informatie over mogelijkheden voor prenatale diagnostiek.

Vervolgcontroles

Gedurende de zwangerschap zal je gemiddeld 12 keer bij ons op controle komen. In het begin zal je iedere 4 weken op controle komen en naarmate de zwangerschap vordert volgen de controles elkaar sneller op. Vanaf 36 weken zwangerschap kom je iedere week op controle. Een controle duurt ongeveer 20 minuten. Bij de assistente wordt de bloeddruk gemeten en worden vervolgafspraken gepland. Bij de verloskundige wordt de groei van je baarmoeder beoordeeld. Ook zullen we vanaf 14 weken iedere controle naar het hartje van de baby luisteren. We beoordelen of er extra onderzoeken nodig zijn. En natuurlijk is er altijd tijd voor het stellen van vragen en het geven van informatie over uiteenlopende onderwerpen.

Termijnecho

Bij iedere zwangere vindt er tussen 10 en 12 weken zwangerschap een termijnecho plaats. Tijdens deze echo wordt bepaald hoever je zwanger bent en wordt de uitgerekende datum bepaald. De termijnecho kan door een van de verloskundigen gedaan worden in onze eigen praktijk.

Groei en liggingsecho

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Bij normaal verloop van de zwangerschap, vindt er rond 30 weken een groeiecho plaats. Indien nodig wordt een groeiecho herhaald.

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt. Met de echo kunnen we zien hoe het kind ligt. Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.

Ook deze echo’s kunnen worden uitgevoerd in onze eigen praktijk.

Verloskundigenpraktijk Enschede
Bleekhofstraat 3517543 EH Enschede