Voor spoed bel direct: 053 4762122 #2

Leven voelen

De meeste zwangere vrouwen voelen het kindje rond de 16-20 weken voor het eerst bewegen. In het begin nog heel zwak, maar naarmate de baby groeit, voel je de bewegingen steeds krachtiger. Vanaf 28 weken voel je het elke dag. We vinden het leven voelen heel belangrijk. Als een kindje goed beweegt, is dat een teken dat de baby in goede conditie is.

Vanaf 28 weken zwangerschap moet je het kindje minimaal 8-10 keer per dag voelen bewegen. Natuurlijk is het ene kindje drukker dan het andere: als het bij jou altijd alleen ’s avonds heel druk beweegt, is dat ook goed. Je houding kan ook van invloed zijn op het voelen van de bewegingen van je kindje.

Roken, alcohol en drugsgebruik zijn ook van invloed op het voelen bewegen van je baby en wordt daarom te allen tijde afgeraden.

In de laatste weken van je zwangerschap krijgt de baby een duidelijker slaap-waakritme. Als de baby slaapt, beweegt hij niet of nauwelijks. Als hij wakker is, heeft het minder ruimte om te bewegen. In deze fase voel je bewegingen niet meer als schoppen, maar als schuiven.

Twijfel je over leven voelen? Ga dan eens 1-2 uur ontspannen op je linkerzij liggen. Op die manier is de doorbloeding van de placenta optimaal. Concentreer je op bewegingen. Door zachtjes op je buik te drukken, zal de baby wakker worden.

Heeft dit niet geholpen of twijfel je nog steeds? Als je de baby (na 28 weken) een dag niet hebt gevoeld, moet je contact met ons opnemen. Dan luisteren we naar het hartje en laten we zo nodig een hartfilmpje (CTG) van de baby in het ziekenhuis maken.

 

 

“Sabine voelde mij zo goed aan! Én ze heeft rekening gehouden met mijn wensen uit het geboorteplan.”

Mieke, Boekelo

Ik ben Sabine Steenberg- van der Veen. Sinds ik in 2001 ben afgestudeerd als verloskundige ben ik werkzaam in deze praktijk.

Meer over Sabine