Ik ben Sabine Steenberg- van der Veen. Sinds ik in 2001 ben afgestudeerd als verloskundige ben ik werkzaam in deze praktijk.
Meer over SabineBloedverlies in de zwangerschap
Vaginaal bloedverlies aan het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor en het kan je ongerust maken. Als je bloedverlies hebt, bel ons dan om te overleggen. Als je nog geen vroege echo hebt gehad (rond 8 weken) kunnen we indien nodig de afspraak vervroegen. Heb je al een goede echo gehad rond 8 weken, dan is de kans groot dat je last hebt van onschuldig bloedverlies. De kans dat de zwangerschap goed gaat is in dit geval ongeveer 95%.
Oorzaken van onschuldig bloedverlies zijn o.a. het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies (innestelingsbloeding) of bloedverlies na gemeenschap of ontlasting. Ook kan bloedverlies ontstaan door een kapot bloedvaatje, meestal in de baarmoedermond. Onder invloed van de zwangerschapshormonen zijn slijmvliezen, zoals de baarmoedermond, beter doorbloed. Er kan dan sneller een bloedvaatje kapot gaan. Onschuldig bloedverlies stopt vanzelf. Maar soms is een miskraam de oorzaak van het bloedverlies.
Bloedverlies in het tweede of derde trimester is altijd een reden om meteen contact met ons op te nemen. Ook dan kan het bloedverlies een onschuldige oorzaak hebben, zoals bloedverlies na gemeenschap. Maar bloedverlies vanaf het tweede trimester is een reden voor ons om verder door te vragen en vervolgonderzoek te doen. Zo nodig verwijzen we je naar de gynaecoloog om de oorzaak te achterhalen.
Als je zwangerschap niet goed gaat
Heb je toenemend bloedverlies en/of buikpijn en krampen? Dit kunnen tekenen van een miskraam zijn. Meestal ontstaan miskramen al vroeg in de zwangerschap, nog voordat het hartje van de foetus begint te kloppen. Maar latere miskramen komen ook voor. Heb je bloedverlies voor 8 weken zwangerschap, dan is de kans ongeveer 50% dat je een miskraam krijgt. Het kan ook voorkomen dat er bij de 8 weken echo nog geen kloppend hartje te zien was. Het is dan onduidelijk of de ontwikkeling van de zwangerschap goed loopt. Mogelijk ben je minder ver zwanger dan gedacht en verloopt de zwangerschap daarna goed. Soms wordt bij de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is en komt de buikpijn en het bloedverlies pas later op gang.
Wanneer een miskraam niet vanzelf op gang komt, wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog. Er kan dan door middel van medicijnen (vaginale tabletten) of een curettage ingegrepen worden.
Een miskraam is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Een miskraam kun je niet voorkomen en ook niet tegenhouden. Wel zijn er risicofactoren, zoals overgewicht, alcoholgebruik of gebruik van bepaalde medicijnen. Ook naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam.
Bloedverlies is altijd een reden om contact met ons op te nemen. Neemt het bloedverlies en/of de buikpijn toe, dan kan er sprake zijn van een complicatie. Aanhoudend bloedverlies of buikpijn kan ook veroorzaakt worden door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Ik ben Sabine Steenberg- van der Veen. Sinds ik in 2001 ben afgestudeerd als verloskundige ben ik werkzaam in deze praktijk.
Meer over Sabine