Voor spoed bel direct: 053 4762122 #2

Echo’s en controles

We houden je zwangerschap goed in de gaten. Dit doen we door geregeld controles te doen en echo’s te maken. Ook zullen we bloedonderzoek laten doen en bij bijzonderheden overleggen met bijvoorbeeld een gynaecoloog.

Jouw gezondheid en die van je baby staat voorop!

Hoe we de vinger aan je pols houden

Vroege echo

Nog voor de intake krijgt iedere zwangere de mogelijkheid geboden voor een vroege echo rond 8 weken zwangerschap. Een vroege echo houdt in, dat wij kijken of de zwangerschap intact is. Bij 8 weken zwangerschap is er bij een intacte zwangerschap hartactie te zien en kan de verloskundige zien of het vruchtje netjes in de baarmoeder genesteld zit. Vanaf 8 weken kan het vruchtje goed opgemeten worden en heb je een indicatie of het vruchtje inderdaad 8 weken is, zoals eerder is berekend. Onze verloskundigen hebben met succes hun echodiploma behaald. Vroege echo’s worden dus gewoon in onze praktijk uitgevoerd. Vanwege de prilheid van de zwangerschap is het niet altijd mogelijk om uitwendig de echo te verrichten. Indien nodig vindt er in overleg met jou een inwendige echo plaats.

Vervolgcontroles

Gedurende de zwangerschap zal je gemiddeld 12 keer bij ons op controle komen. In het begin zal je iedere 4 weken op controle komen en naarmate de zwangerschap vordert volgen de controles elkaar sneller op. Vanaf 36 weken zwangerschap kom je iedere week op controle. Een controle duurt ongeveer 20 minuten. Bij de assistente wordt de bloeddruk gemeten en worden vervolgafspraken gepland. Bij de verloskundige wordt de groei van je baarmoeder beoordeeld. Ook zullen we vanaf 14 weken iedere controle naar het hartje van de baby luisteren. We beoordelen of er extra onderzoeken nodig zijn. En natuurlijk is er altijd tijd voor het stellen van vragen en het geven van informatie over uiteenlopende onderwerpen.

Termijnecho

Bij iedere zwangere vindt er tussen 10 en 12 weken zwangerschap een termijnecho plaats. Tijdens deze echo wordt bepaald hoever je zwanger bent en wordt de uitgerekende datum bepaald. De termijnecho kan door een van de verloskundigen gedaan worden in onze eigen praktijk.

Groei en liggingsecho

Een groeiecho wordt gemaakt op indicatie. Wanneer een groeiecho wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van de baby gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Indien nodig vindt een groeiecho vaker plaats of wordt deze herhaald.

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt. Met de echo kunnen we zien hoe het kind ligt. Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.

Ook deze echo’s kunnen worden uitgevoerd in onze eigen praktijk.

Screeningsecho’s

Naast bovenstaande echo’s, kun je kiezen voor screeningsecho’s rond 13 en 20 weken zwangerschap. De verloskundige voert hier met jou een counselingsgesprek over. Hierover kun je verder lezen bij Screening.